woensdag 7 september 2016

Rode bieten

Afgelopen zondag aten wij rode bieten uit de volkstuin. Niet gewoon als groente bij een aardappeltje, nee, als plaattaart uit de oven. Dat had ik in Hendes Verden gezien, zeg maar de Deense Libelle/Margriet. En het smaakte heerlijk. Na de foto's zal ik de vertaling van het recept plaatsen, met mijn veranderingen.













































Recept plaattaart met rode bieten en feta.
Taartbodem: 200 gr. tarwemeel, 150 gr. boter, 1 theelepel zout, 1 eetlepel oregano, 1 ei.
Vulling: 2 eieren, 2 eetlepels slagroom,2 eetlepels pesto, 200 gr. rode biet, 75 gr. feta, 40 gr. pijnboompitten.

Maak van de ingrediënten voor de bodem een deeg en leg het een half uur in de koelkast. Verwarm de oven voor op 200 graden. Rol het deeg uit en bekleed hiermee een taartvorm. Roer de eieren samen met de slagroom en de pesto. Spoel en schil de rode biet en snijdt in dunne plakjes. Smeer het eimengsel op de taartbodem en verdeel de rode biet in een gelijkmatige laag. Verkruimel de feta erover en strooi de pijnboompitten als laatste er over heen. Bak de taart op de middelste richel van de oven gedurende 20-25 minuten.

Ik heb voor de bodem bladerdeeg gebruikt, 8 plakjes voor ons drie-tjes. De rode biet had ik gekookt en geraspt. Dat kwam omdat ik me zaterdags had vergist in wat we zouden eten, en ze toen maar in de koelkast heb gezet tot zondags. (dochter herinnerde mij eraan dat we falafel zouden eten, dat was al een keer uitgesteld)
Het was een regenachtige zondag, daarom hadden we de kaarsjes aan onder het eten.

6 opmerkingen:

  1. Ik ben blij met dit recept, altijd veel bietjes in de groentetuin. Dank!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een goed idee en handig met bladerdeeg! Worden er rauwe bietjes in het recept gebruikt? Voor feta en pijnboompitten mag je mij (bijna) uit bed halen. Hoe vond jij het smaken? Het ziet er in ieder geval smakelijk uit op een mooi gedekte tafel, X

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat denk ik wel Ageeth. Wij vonden het alle drie heel erg lekker. Deze gaat zeker in de herhaling!

      Verwijderen
  3. Wat een origineel idee. Ga ik zeker eens proberen. Ook benieuwd wat jij ervan vond? X

    BeantwoordenVerwijderen