Pagina's

zaterdag 6 februari 2021

De boog


 











Puckey, Thom / De boog / 2009

Stadshagen, Twistvlietpad

In 2001 begon Thom Puckey (Crayford, 1948) aan zijn vierdelige beeldencyclus voor Stadshagen. In diezelfde periode maakte zijn autonome werk nieuwe ontwikkelingen door. De vrij lange periode tussen het maken van ideeënschetsen en de voltooiing van de beelden die langs het Twistvlietpad werden geplaatst, dwong de kunstenaar af en toe om ‘in zijn geest achteruit te lopen’. Voor het project in Stadshagen maakte hij de modellen voor alle beelden één op één.

Scheppingsproces

Gedurende het arbeidsintensieve scheppingsproces werden geregeld veranderingen en aanpassingen doorgevoerd. ‘De Boog’ is één van de beelden uit de vierdelige cyclus. Het werd in 2007 zwaar beschadigd toen er een auto tegenaan reed.

De schade was zó groot dat het beeld niet ter plekke kon worden gerestaureerd. Het moest worden weggehaald. In overleg met de gemeente besloot Puckey het beeld opnieuw te maken. Hij begon daar in 2008 mee.

In augustus 2009 werd het nieuwe beeld geplaatst, zodat de cyclus nu weer compleet is. Evenals het wiel, de smeltende zon en het vliegtuig dat getransformeerd is tot een wolkenformatie, is ook de boog een echte blikvanger. Het beeld openbaart een merkwaardige metamorfose.

De boogvorm bestaat uit twee delen die halverwege in elkaar overgaan. Een zilverkleurige boom van aluminium wordt getransformeerd tot een dikke bundel elektriciteitsdraden die aan de overkant van het fietspad in de bodem verdwijnt en zich voegt bij alle andere kabels die tijdens de bouw van de woonwijk in de grond gelegd zijn.

Kortsluiting

Het beeld dat door een aluminiumgieterij in Italië is uitgevoerd en gedeeltelijk is beschilderd, verbindt de oude en de nieuwe functie van het gebied met elkaar.

Oerboom en moderne technologie reiken elkaar halverwege de boog de hand, maar dat proces verloopt niet zonder een onvermijdelijke vorm van kortsluiting.

Als gevolg van de tot stand gebrachte verbinding ontstaat een ongebruikelijk spanningsveld waarin de magie van de dingen is uitgekristalliseerd. Evenals de drie andere beelden haakt ook ‘De Boog’ in op gegevens, omstandigheden en overleveringen waarmee de kunstenaar geconfronteerd werd toen hij zich in de geschiedenis en oorsprong van Stadshagen verdiepte.


Het kunstwerk op de foto staat over het fietspad waaraan ik woon. In de Van alles wat van 24 januari liet ik een foto zien waar het beschadigd is. Er waren toen een paar vragen over. Dus dacht ik, ik laat de tekst over het kunstwerk hier maar even zien. Het is nu weggehaald en ik ben heel benieuwd wanneer het weer terug geplaatst wordt....

8 opmerkingen:

  1. Mooi beeld. Het is dus voor de tweede keer beschadigd. Hopelijk kan het gerestaureerd worden. hij zal wel geen zin hebben om het beeld een derde keer te maken. Het zou wel jammer zijn als die vier delige cyclus niet meer compleet is, het hoort bij Stadshagen. Mooi om het verhaal erbij te weten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik vind het een mooi kunstwerk, maar blijkbaar is de plek niet erg handig voor iets wat zo kostbaar is. Leuk om te lezen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het staat over een fietspad Ageeth. Wat doet die auto daar? Alleen de strooiauto mag er komen....

      Verwijderen
  3. Ja, ik herinner me die foto heel goed. Wat jammer dat het beschadigd is. Wat Ageeth zegt is misschien wel zo, geen handige plek.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Leuk om het verhjaal erachter te lezen. Dus toch electriciteitskabels. Dat dacht ik al.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Het is wel een prachtig gemaakt kunstwerk, met een bijzonder verhaal.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Leuk om te lezen. Hopelijk komt het beeld weer snel terug, zodat de serie weer compleet is.

    BeantwoordenVerwijderen