vrijdag 9 september 2016

Grundtvigskirken

Toen we deze zomer in Kopenhagen waren, hebben we ook Grundtvigskirken bezocht. Het bleek dat die op loopafstand van ons appartement lag. En wat een bijzondere kerk. Helemaal van baksteen, van binnen en van buiten, niks geschilderd of zo. Op deze pagina vind je meer informatie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Grundtvigskerk_(Kopenhagen)
1 Stukje tekst laat ik jullie alvast lezen: ''De architect liet zich bij zijn ontwerp inspireren door Deense dorpskerken en wist de moderne, geometrische vormen van het baksteenexpressionisme met de klassieke verticale lijnen van de Gotiek (bouwkunst) te verbinden. Het meest opvallend aan de kerk is de machtige, aan de orgelkas van een kerkorgel herinnerende westelijke gevel, waarin zich eveneens de 49 meter hoge klokkentoren bevindt. Het kerkschip wordt gekenmerkt door trapgevels, die men zo vaak bij Deense kerken aantreft. De vorm is echter modern en elke trapgevel heeft dubbele toppen. De maten van het kerkschip zijn groot: de totale lengte van de drieschepige hallenkerk bedraagt 76 meter, de breedte bedraagt 35 meter en de hoogte van het middenschip 22 meter.
Het interieur werkt gotiserend en biedt plaats aan 1800 gelovigen. Daarmee heeft de kerk de meeste zitplaatsen van alle Deense kerken. Het bouwwerk bestaat uit circa zes miljoen bakstenen. Alleen het doopvont werd gemaakt van lichte kalksteen uit Fakse.


4 opmerkingen:

 1. Ontzagwekkend qua bouw en architectuur, maar geen gebouw voor een warm samenzijn.
  Een soort van ijzig mooi vind ik het, X

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dan heb ik niet goed mijn best gedaan met de foto's, want in het echt is het niet 'ijzig'. Ontzagwekkend wel, ontzagwekkend mooi vind ik, maar wie ben ik.

   Verwijderen
  2. Je foto's zijn helemaal prima, maar ik heb blijkbaar ook een beleving bij een kerk. Daar heeft het mee te maken denk ik.

   Verwijderen
 2. Geweldige kerk van binnen en buiten. Zo'n kerk hebben we nog niet gezien. Mooi.

  BeantwoordenVerwijderen