zondag 12 juni 2022

Zomerhuis op winderig klif

''Een dorp in het uiterste noorden van Denemarken

Helemaal in het noorden van Denemarken, op het meest westelijke puntje, ligt het plaatsje Lønstrup – een oud vissersdorp dat sinds de jaren 1970 bevolkt wordt door glasblazers en andere kunstzinnige zielen die er echt hun stempel op hebben gedrukt.

Hier geen brede stranden en grote, luxe zomerhuizen, maar kleine scheve huisjes van rond de 20 m2 die dicht op elkaar gepakt op de steile hellingen van de duinen liggen. In het verleden waren het de mensen uit het naburige Hjørring die op hun fiets sprongen en naar Lønstrup reden om daar kleine huisjes te bouwen met wat ze maar konden vinden en op hun fiets of paard-en-wagen konden vervoeren.

De natuur regeert

De huisjes van toen zijn allang verdwenen in zee en de moedige bewoners die zich hebben laten verleiden door het mooie uitzicht en nu aan de buitenrand hebben gebouwd, beseffen dat hun huizen ooit hetzelfde lot zouden kunnen ondergaan. In Lønstrup regeert de natuur, en die is even wild en meedogenloos als mooi en betoverend.

Een verrassend huisje

Juist op deze plek hebben Gitte en Lasse een huis gebouwd, dat met zijn zilvergrijze houten gevel haast versmelt met de natuur. Vanaf de weg lijkt het niet veel, maar binnen heb je overal een fantastisch uitzicht op de golvende horizon van de Noordzee.''

Beter dan dit kan ik het niet schrijven, dus een gedeelte van de tekst uit het artikel gebruikt. Hier vind je het hele artikel. Leuk om te lezen.

Wij zijn er ook geweest, en het is er inderdaad mooi. Heel veel ateliers en leuke, kleine winkeltjes. Wij dronken koffie bij een pottenbakker weet ik nog. Vond je dat de kopjes lekker dronken, kon je ze daar ter plekke aanschaffen. 


4 opmerkingen: