donderdag 24 december 2015

Kerstavond

In tegenstelling tot veel andere landen viert Denemarken Kerst op Kerstavond. 

In Denemarken wordt Kerstmis gevierd op Kerstavond, 24 december. Overdag is iedereen druk bezig met het kopen van cadeautjes en de voorbereidingen voor het kerstdiner. Kinderen zijn enorm enthousiast en kunnen bijna niet wachten. Vroeger werd er algemeen aangenomen dat alle dieren konden praten op deze speciale avond, en niemand wilde dat de dieren op deze avond slecht over je zouden spreken. Vandaag de dag zetten vele families deze traditie nog steeds voort. Ze maken een wandeling in de tuin, in het park of in het bos en belonen de dieren met kleine speeltjes op deze speciale gelegenheid. Veel mensen gaan op kerstavond eerst naar de kerk. Niet per se omdat ze gelovig zijn, maar omdat ze genieten van de gezelligheid en de liedjes in de kerk. Daarna is het tijd voor het diner. Veel Denen eten gebraden eend op Kerstavond, maar gebraden gans of gebraden varkensvlees wordt ook vaak geserveerd. De eend of gans is gevuld met appels en pruimen en wordt geserveerd met gekookte en zoete aardappelen, rode kool, bieten en cranberryjam. Het dessert bestaat uit 'ris à l'amande' (rijst pudding met slagroom, vanille en amandelen) met warme kersensaus of 'risengrød' (hete rijstpudding). In de vorm zit een gepelde amandel verborgen. De gelukkige vinder van de amandel krijgt een cadeautje ('mandelgave').

Na het eten worden eindelijk de lichtjes in de boom aangezet. Men geeft elkaar de hand, er wordt rond de boom gedanst en er worden traditionele Deense kerstliedjes gezonden. Als de kinderen genoeg hebben van het zingen (en dat duurt niet erg lang) is het eindelijk tijd om de cadeautjes uit te pakken. Normaal gesproken wordt een van de kinderen gekozen die de cadeautjes onder de boom mag pakken om ze aan iedereen te overhandigen. Na het laatste cadeautje is het tijd voor vers fruit, koekjes, snoep en koffie. Op Eerste Kerstdag staan de kinderen extra vroeg op om met hun cadeautjes te gaan spelen. Verder is dit een rustige dag bij de meeste gezinnen. 

Bron tekst: Visit denmark.
Bron foto's: Boligmagasinet, Google, House of bliss.

Nog een mooi filmpje kun je zien op  kleindeensgeluk.eu/dansen-rond-de-boom-zei-je/

2 opmerkingen:

  1. Wij vierden gistermiddag/avond ook kerst met kinderen en kleinkinderen. Dat doen we trouwens al enkele jaren omdat je met verschillende gezinnen rekening moet houden. Leuk om te horen dat we een beetje Deens bezig zijn. Misschien moet ik volgend jaar maar een Deens gaan koken. Fijne dagen nog.

    BeantwoordenVerwijderen