zaterdag 24 september 2022

IJsselcentrale Harculo

In het kader van Open Monumentendag, fietsten we op zondag 11 september naar de oude energiecentrale in Zwolle. We gingen voor het gebouw, maar pikten ook de 2 tentoonstellingen mee natuurlijk, Zilveren camera en Verhalen van Harculo. Erg mooi allemaal. Toen we aan kwamen fietsen, was er een koffiepauze van een toerrit van oude Zündapp brommers, vond man leuk, hij had vroeger ook eentje. 
Gelukkig is de sloop van het gebouw gestopt, en blijft een deel bewaard als cultureel erfgoed. O.a. door de mooie mozaïeken die er zijn, eentje van glas en eentje van steen. In de kantine zie je smeedwerk van alle activiteiten die de personeelsvereniging organiseerde. 
Het allerleukst vond ik de verlichting in de vorm van een zon. En ook leuk, nu ligt er buiten een groot zonnepanelenpark. Vooruitziende blik? 
Kunstenaar Ronald Westerhuis heeft ook een hal in gebruik.

5 opmerkingen:

 1. Een Zündapp, zoeentje had mijn broer. Die brommer lekte olie als de ziekte. Maar ja, het was z'n eerste; hij was vast in de maling genomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat veel te zien zeg. Heel mooi, al die verschillende dingen. Leuk dat je zoveel foto’s laat zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een prachtige details heeft dit gebouw. Jij hebt daar oog voor en ze mooi in beelden gevangen. Genieten deze serie foto's!
  Kun je er buiten Monumentendag om ook in?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In ieder geval tijdens tentoonstellingen. En verder staat het vast wel op de website. Het is echt de moeite waard.

   Verwijderen
 4. Prachtige foto's, de kleuren, de gebouwen en jij het echt oog voor de details.

  BeantwoordenVerwijderen