vrijdag 31 juli 2015

Vakantie 6 * Præstø + Nyord

Præstø is een erg leuk plaatsje aan de Faxe Bugt. Ze hebben een eigen fjord, de Præstø fjord. De haven is zeker een bezoekje waard, en ook het centrum is erg gezellig. Wij hebben een rondwandeling gemaakt vanaf de haven, via de Fjordsti, Antonittersti, Dalsti naar de winkelstraatjes, en zo weer terug naar de haven. (sti = pad)Deze leuke tuinhuisjes stonden bij de mensen achter in de tuinen, van daaruit konden ze over de fjord kijken. Hoe leuk is dat.
 Onze wandelroute stond in de folder die je hierboven ziet. We dronken koffie, en aten lagkage = laagjescake.


Hoe verschillend het bij iedereen is, het ene huis zie je bijna niet meer door de bloemen, en een ander heeft helemaal niets. En ik vind beide wel iets hebben.

Vanuit Præstø gingen we op weg naar Nyord, en kwamen langs Stavreby Havn. Het zag er erg leuk uit, en even de auto neergezet en rond gekeken. Er was een oudere heer die belangstellend kwam vragen, of we iets zochten. Nou nee, we willen gewoon even kijken. Dat mocht, als hij ons dan mocht rondleiden. Tuurlijk, heb zo'n leuk gesprek met die 77-jarige heer gehad. Met 8 mannen uit het dorp willen ze de voormalige vissersbotenhaven in ere houden. Er zijn nu nog 2 vissersboten over, vertelde hij.


Na deze leuke tussenstop weer door. Eerst naar Stege om wat lekkere salades, brood en fruit te halen en dan naar Nyord. Een pittoresk stadje dat ons deed denken aan Schokland in de Noordoostpolder. Nyord is vooral bekend om het loodshuisje. Een leuke site vind je hier.
''Als je een schip wilt bouwen, zul je geen volk verzamelen en opgaven en vaardigheden verdelen, maar je zult hun verlangen naar de eindeloze grote zee moeten wekken''.

Geluid van de stilte, 2006/  Deze ''denkbank'' is geschonken door Ellinor Rasmussen.


Ondanks de zeer harde wind gingen we toch picknicken.


1 opmerking:

  1. Oh, wat is Denemarken mooi! Ik ben er zelf nog nooit echt geweest. Wel al heel vaak doorgereden toen we in Zweden een plaatsje zochten om te wonen.

    BeantwoordenVerwijderen