donderdag 30 juli 2020

Deken Terschelling

Dinsdagavond zijn we terug gekomen van een heerlijke vakantie op Terschelling. In de weken voordat we gingen breide ik deze deken.Ik was geïnspireerd door Liselotte Weller en Ulla Røkjær. Door corona konden zij niet bij elkaar komen en samen breien, dat deden ze via beeldbellen. Om toch samen met iets bezig te zijn, gingen ze van hun restanten garen een deken breien, dogmetæppet*. De regels waren als volgt - heel veel restanten garen in twee kwaliteiten, waarvan de ene draad steeds dezelfde is en de tweede draad wisselt in kleur - naald 4,5 mm - 50 steken - 500 naalden = 250 ribbels - brei 5 banen en naai ze samen - sluit af met i-cord of de rand van je keuze. Zoals vaak volgde ik niet slaafs het patroon, maar gaf er mijn eigen draai aan. En natuurlijk moet je ook werken met het garen dat je hebt liggen. Als 'rode draad' heb ik een lichtgrijs pluizig garen gebruikt. En verder blauwen en bruinen. En de vlag van Terschelling, zien jullie dat? De rand was een gevalletje Pippi Langkous: ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan! 
I-cord breien, een mooie, maar tijdrovende afwerking.
De komende 15 dagen neem ik jullie mee naar Terschelling. Hebben jullie er zin in? Ik wel.





















































































dogmetæppet = de dogma deken
Liselotte Weller: https://www.instagram.com/p/CA-jFLdHEcl/
Ulla Røkjær: https://www.instagram.com/p/CAzqPT6HvKx/

21 opmerkingen:

  1. Goed idee en wat een prachtige kleuren combi.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wow, wat mooi! Ik volg je op Terschelling.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooi gekozen kleuren! Passen bij Terschelling. Bij het strand en de zee.
    (Hier nog een Terschelling-fan)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mooie deken! Mijn grootvader kwam van Terschelling en ik hou van het eiland. Dus ik ga mee!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wauw ... heel mooi. Ik ga zo eens even op het linkje klikken.
    Fijn dat jullie het goed hadden op Terschelling. Ik kijk graag mee.
    De afgelopen weken wel met je meegelezen, maar een reactie plaatsen zonder wifi wilde niet lukken. Gelukkig lukt het weer om te reageren.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Op vakantie had ik ook sporadisch wifi, en heb ook bij niemand kunnen reageren. Dat ga ik nu weer 'inhalen'. Het breien van de deken gaf veel voorpret. En het ruimt mooi op in de garenvoorraad.

      Verwijderen
  6. Heerlijk naar Terschelling. Hoewel ik Texel leuker vind, vind ik Terschelling ook mooi. Dus ik ga lekker meegenieten. Wat een prachtige deken heb je gebreid.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat een leuk project om aan te werken. Jouw deken is prachtig geworden. Leuk dat de deken mee mocht naar Terschelling.
    Kom maar op met die 15 dagen ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Mooi, je deken. De kleuren die je gebruikt hebt staan mij wel aan. Een eiland vakantie, altijd goed. Kom maar op met je foto's en verhalen.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wij waren vorig jaar een week op Terschelling en we hebben erg genoten. Ben benieuwd naar je foto’s!
    Mooie deken is het geworden, basic kleuren passen overal goed bij.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Mooie foto's! En de deken vind ik echt super! De kleuren passen helemaal bij het strand. Zo heb je een mooie herinnering gebreid aan deze fijne vakantie.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Mooie deken Jeanette! Je vakantiefoto's zien er ook goed uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Prachtige deken, ribbels zijn zo leuk om te breien en eigenlijk een beetje ondergewaardeerd, je kan er juist zoveel mee, met kleuren.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Wat een prachtige deken! De kleuren passen ook helemaal bij zon, zee en lucht. Heel mooi!

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Wat een fantastische deken. Je hebt de kleuren mooi bij elkaar gezocht. Leuk ook om de deken zo buiten te fotograferen!

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ik vind dat zo knap, een deken breien. Zoveel steken, zoveel werk! De rood, blauw en gele streep doen zijn naam eer aan. Erg mooi.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Ik ben geïnspreerd geraakt door jouw deken. Ik hoop dat je een paar prangende vragen zou kunnen beantwoorden. Wat is de uiteindelijke afmeting van de deken geworden? Hoeveel steken had je opgezet? Gebruikte je nog een bepaalde kantsteek? Heb je de banen uiteindelijk aan elkaar gehaakt, of genaaid? En als het genaaid is, welke steek gebruikte je?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk Marianne, en natuurlijk kan en wil ik dat! De afmeting is ca. 130 x 165 cm. Ik heb 4 banen gebreid van 40 steken, met naalden 8 mm. Elke baan is 170 ribbels lang. Ik gebruikte per baan geen kantsteek, ik breide alle steken recht. De banen heb ik aan elkaar genaaid met de overhandse steek, zo denk ik dat het heet, niks bijzonders, zo simpel mogelijk. Door het garen zie je er bijna niks van. Rondom breide ik een I-cord van 3 steken. Daar kun je genoeg informatie over vinden op het www. Succes met jouw deken, en kan ik hem ergens zien als hij klaar is?

      Verwijderen
  17. Wat lief dat je de moeite hebt genomen om mij te antwoorden! Ik heb alleen verschillende diktes wol en ben bang dat ik het niet voor elkaar ga krijgen. Maar ik houd je op de hoogte. Het is overigens de eerste keer dat ik aan zo'n groot ding begin. Vroeger heb ik wel truien en kindertruien gebreid, maar verder ben ik nooit gekomen. Ik wilde graag wat onderhanden hebben en meteen mijn restjes opmaken. Groetjes, Marianne

    BeantwoordenVerwijderen