vrijdag 18 mei 2018

Zwolse lente

Woensdagmiddag was ik naar de fototentoonstelling De Zwolse lente in de grote kerk in Zwolle. Foto's gemaakt tussen 1945 en 1976 door persfotograaf Dolf Henneke. Wat ik vooral mooi vond zijn de gewone dingen die hij vastgelegd heeft. Het 'weg'schilderen van de letters toen de gemeente Zwollerkerspel Zwolle werd (1967), de melkboer: de mensen moesten de melk beneden ophalen teneinde het vele traplopen voor de melkboer te beperken -doktersadvies- (1963), groot feest ter ere van 15 jaar bevrijding (1960), schaatsen op de stadsgracht (1963), het eerst zebrapad in Zwolle wordt onder politiebegeleiding in gebruik genomen (1961), een tweede schoorsteen voor de IJsselcentrale (1959) en nog wel meer. Heb niet overal foto's van gemaakt, maar de dingen die eruit sprongen voor mij. 
En ik had nog een heel leuk gesprek met een dame die er ook rondliep. Op een gegeven moment zei ze, 1960, 15 jaar bevrijding.... dat realiseerde ik me helemaal niet, 1960 was maar 15 jaar na 1945. Daar kregen we het over, hoe relatief tijd is. En hoe anders je tijd kunt ervaren. Leuk, zulke gesprekken. Daarna realiseerde ik mij dat ik 'maar' 18 jaar na de oorlog ben geboren, wat is nu 18 jaar? Heel gek om over na te denken, nooit eerder gedaan, maar door die uitspraak van die dame wel.
Je kunt nog tot 3 juni naar deze tentoonstelling; als je in de buurt bent zou ik gaan. De kerk zelf is trouwens ook de moeite waard. En de foto's op glasplaten die staan in betonnen voeten, zo mooi gedaan. 
3 opmerkingen:

 1. Oh wauw, wat een mooie foto's op die tentoonstelling. Grappig én mooi hè, hoe je opeens over iets kunt gaan nadenken?! Dingen met andere ogen bekijkt.... Fijne dag! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtig, het gewone leven. Ik hou ook van het tijdsbeeld in de kleding, de belettering van winkels en dergelijke!
  Ik had zelf graag foto’s van mijn (slaap-)kamers gehad en heb bij de foto’s voor de zonen wel rekening gehouden met het alledaagse. We kopen van de schoolfoto’s alleen de klassenfoto's, omdat ik het geposeerde niet mooi vind.
  Je hebt een mooi gesprek gehad, een bonus van de dag!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi, het alledaagse van toen......
  en de onverwachte ontmoetingen :-)

  BeantwoordenVerwijderen