vrijdag 26 juni 2020

Watertoren Zwolle

De watertoren aan de Turfmarkt in Zwolle is in 1892 ontworpen en gebouwd. Hij had een waterreservoir van 500 kubieke meter. Heel lang heeft er een stenen muur omheen gestaan, omdat er een stuk steen uit een kanteel naar beneden kwam in 1959 en iemand dodelijk trof. De brede stenen watertoren is hoe ik hem mij herinner vanuit mijn jeugd. Als ik met mijn opa en oma/oom en tante naar de stad ging, parkeerden wij op de Turfmarkt. 
In 2017 is men begonnen met het weghalen van de muur en is de toren gerestaureerd en zijn er appartementen in gebouwd. Hier heb ik een hele mooie site voor jullie gevonden, waar je het weghalen van de muur en het bouwen van de nieuwe watertoren kunt volgen. De 1e foto maakte ik in augustus 2019 met de bedoeling om terug te gaan en meer foto's te maken. Dat is nu dus eindelijk gebeurd. De laatste 2 foto's zijn hoe de toren eruit zag met stenen schil en in 1907. Die haalde ik van deze site.


6 opmerkingen:

 1. Wat hebben ze dat mooi gedaan! Bijzonder om in te wonen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Alweer een watertoren op een blog. Ik vind het zo leuk en dit is ook een mooie!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtig verbouwd. Lijkt me geweldig om in te wonen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als je daar een plekje in hebt kunnen bemachtigen wil je toch nooit meer weg. (Beetje bovenin dan graag). Mooi hoe ze oud en nieuw zo hebben samengebracht.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het is nog steeds een schoonheid,bijzonder om daar te kunnen wonen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hij was en is prachtig. Leuk de beelden van de nieuwbouw. Geweldig om daar in te wonen denk ik.
  Het is een eind uit de buurt, maar we gaan hem vast nog eens bekijken.

  BeantwoordenVerwijderen