vrijdag 24 mei 2024

Blokzijl

1e Pinksterdag reden we naar Blokzijl. Het was stralend weer. En dus waren er veel boten, en stond de brug veel open. Het is een gezellig stadje. Bij de supermarkt kochten we wat broodjes en aten die aan het water op. En - natuurlijk zou ik bijna zeggen - ook Blokzijler brok. Altijd leuk om de plaatselijke lekkernij te proeven. We zagen meerdere ooievaarsnesten, waarop een ooievaar zat met jongen. Ook op de schoorsteen van de plaatselijke school. Het beeld 'Voor de wind' van Frits Stoop staat op een leuke, toepasselijke plek. Het beeld 'Blokzijlse koopmansvrouw' van Henny Slokker zagen we bij toeval toen we onder een prachtige kastanjeboom doorliepen. Na een ijsje van IJs van Hans liepen we weer terug naar de auto die geparkeerd stond aan de Mauritsstraat (In de 15e eeuw werd er al over “Blocksyl” (zoals de Vishandel) gesproken. In 1581 werd de plaats versterkt. Rond 1600 kregen ze van prins Maurits allerlei privileges, zoals het benoemen van een eigen burgemeester. In 1610 trokken de Staten-Generaal deze rechten weer in, omdat de prins hun consent niet had gevraagd). Vaak maak ik een foto van het straatnaambord zodat we altijd weten waar we de auto hebben neergezet.7 opmerkingen:

 1. Wat grappig, al die ooievaren! Veel kindjes in Blokzijl. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heerlijk daar. Vroeger schaatsten we daar veel!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie foto's met het zonlicht en wat leuk al die ooievaars.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een mooie stad. Ik ber er ooit geweest met een wandeling. Dat bankje met die paarse plaid en dito bloemen, super!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Blokzijl,een van de leuke plaatsjes die wij vorig jaar aandeden toen we die kant opgingen om Weerribben-Wieden te bezoeken in juni.De rust waar we overdag van genoten in die prachtige natuur en de gezellige drukte toen we in de avond gingen eten bij restaurant Sluiszicht in Blokzijl.
  Het beviel ons zo goed in die omgeving in fijne B&B dat we dit jaar weer weekje gaan.Dan op naar de Brouwerstraat voor de Blokzijler Brok.
  Ger van hoorndesovervloeds3.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een heerlijk weer hadden jullie. Het paarse bankje is enig! En ook ik maak vaak een foto van de straat waar we parkeerden.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Blokzijl is zo'n mooie plaats. Mooie foto's maakte je!
  In mijn kindertijd reden wij wel eens met m'n ouders, opa en oma naar Blokzijl. Dan gingen we op het bankje bij de sluis zitten met een thermoskan koffie en broodjes. En konden we heel lang naar alle boten kijken en de sluis die van hoog naar laag water ging. Mooie herinneringen.

  BeantwoordenVerwijderen